Det europeiska e-transportnätet för yrkesutbildning (ETN4VET)

Det behöver inte längre diskuteras att vår planet har ett enormt globalt uppvärmningsproblem som påverkas av befolkningens enorma CO2-utsläpp. För att minimera konsekvenserna och bromsa den fortsatta globala uppvärmningen har EU lanserat sin plan för den gröna given och “Miljö och kampen mot klimatförändringarna” är en av Erasmus+-prioriteringarna. Konsekvensen för transportsektorn är att användningen av fossil energi måste minskas snabbt och dramatiskt och kommer att ersättas av elektriska drivlinor (e-Transport). Denna relativt nya och mycket snabbt utvecklande teknik kräver nya färdigheter och kompetenser för de människor som säljer, serva och reparerar dessa fordon och därmed också för yrkesutbildning. Utöver denna nödvändiga förändring finns det några fler faktorer som ökar utmaningen för yrkesutbildning inom e-transportområdet;

1.     Den accelererande tillväxten inom teknik (särskilt för denna nya teknik);

2.     Den enorma ökningen av tillgången till och användningen av nya e-transportfordon.

3.     Kompetensklyftan/obalansen mellan e-transporter, yrkesutbildning och arbetsmarknadens behov.

För att övervinna denna utmaning och hålla jämna steg med den ständigt föränderliga tekniken och kraven, ett närmare samarbete mellan yrkesutbildningsorganisationer och företagen inom e-transportsektorn sektorn är nödvändig. Detta möjliggör utbyte av tillgänglig ny kunskap och erfarenheter.

Målen för ETN4VET-projektet:

  • Projektet och nätverket Erasmus+ ETN4VET vill bidra till att minska kompetensklyftan mellan e-transport, yrkesutbildning och arbetsmarknadens behov för att stödja attraktionskraften i att använda elfordon och bidra till EU:s gröna giv. Vi vill uppnå detta genom att:
  • Ytterligare och kontinuerlig utveckling av yrkesutbildningslärarnas kompetens inom e-transportutbildning genom utbyte av den senaste kunskapen och utbildningsmetoderna.
  • Stärka samarbetet inom arbetslivet inom e-transport genom att förbättra nätverksanalysen och nätverksfärdigheterna.
  • Bygga upp ett starkt europeiskt nätverk av yrkesutbildningsleverantörer inom e-transport för att stödja en snabb utveckling av utbildningsbehoven inom e-transportsektorn.
  • Planera och organisera lärande och nätverksevenemang (LTTA) för att hitta svar på de mest relevanta frågor inom e-transport och bygga ett nätverk för att tillhandahålla kvalitativa student- och personalmobilitetsprogram.

Detta kräver ett brådskande antagande av yrkesutbildning. För att förverkliga detta vill vi stimulera samarbetet mellan yrkesutbildningsorganisationer (nationella och internationella) och företag att dela med sig av den senaste kunskapen. För att optimera samarbetet och bygga upp förtroende är det viktigt med lämpliga nätverks- och nätverksfärdigheter för berörda parter (yrkesutbildningslärare). Det är anledningen till att vi vill etablera och utöka detta ETN4VET-nätverk. Utöver det vill vi ge utvecklingen av vår yrkesutbildning en snabb start genom att dela med oss av redan tillgängliga bästa praxis och svara på vanliga frågor om innovativ e-transportutbildning och metoder så snart som möjligt.

Partnerna inom ETN4VET-projektet är:

Aventus (Netherlands) www.aventus.nl

Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland-Falster (CELF) (Denmark) www.celf.dk

Kuressaare Ametikool (Estonia)www.ametikool.ee

Hyria koulutus Oy  (Finland) www.hyria.fi

Salpaus Further Education (Finland) www.salpaus.fi

Chambre de Métiers et de l’Artisanat des Pays de la Loire (France) www.artisanatpaysdelaloire.fr

BBS Syke EUROPASCHULE (Germany) www.bbs-syke.de

Handwerkskammer für Ostthüringen (Germany) www.hwk-gera.de

CEIPES (Italy) www.ceipes.org

ROC Noorderpoort (Netherland) www.noorderpoort.nl

Byåsen videregående skole (Norway) www.byasen.vgs.no

ATEC (Portugal) www.atec.pt

Escoles Professionals Salesianes, Institut Politècnic (Spain) www.salesianssarria.com

Amledo & Co AB (Sweden) www.amledo.com

The project has support from the Erasmus+ KA2 program under the name ‘ETN4VET’ (agreement number 2021-1-NL01-KA220-VET-000025512). Kontakt Patrick Ärlemalm, VD, Amledo & Co AB.